Contact

 

 

Cum devin Francmason?

 

1. Ce este Francmasoneria?

2. Ca să devii unul, întreabă pe unul

3. Cât de veche e Francmasoneria?

4. Este Francmasoneria o religie?

5.  Este Francmasoneria o „Societate Secretă”?

6. Care este scopul Francmasoneriei?

7. Sunt eu eligibil pentru a deveni Mason?

8. Condiţii de aderare la M \L \S \R \ 

 

1. Ce este Francmasoneria? 

Francmasoneria este un sistem de etică şi moralitate care transcende frontierele politice, rasiale, financiare şi seculare. Este credinţa că toţi oamenii sunt egal creaţi şi că toţi merită respect, dragoste, ajutor şi caritate. Este o asociaţie voluntară de oameni care au adoptat învăţăturile sale ca mod de viaţă, şi care încearcă să devină tot mai buni în fiecare zi a existenţei lor. Este o căutare a excelenţei într-o lume în care excelenţa pare de neatins. Învăţarea moralităţii prin intermediul simbolismului şi al alegoriei, a ritualurilor şi a ceremoniilor instruieşte membrii săi să preţuiască principiile Fraternităţii între oameni sub Paternitatea lui Dumnezeu. 

Este uneori mai uşor să spui profanilor ce NU este Francmasoneria. Nu este o organizaţie care caută membri – toţi bărbaţii trebuie să vină înspre Francmasonerie din propria dorinţă şi voinţă. Nu este o organizaţie de asigurare sau o societate de binefacere. Nu este o religie, un crez sau un ordin religios. Nu este o societate caritabilă, deşi recunoaşte principiul Carităţii ca fiind temelia dragostei pentru umanitate drept o îndatorire pentru toţi Masonii. Nu este organizată întru profit, iar niciun membru nu poate profita din asocierea cu Francmasoneria, sub pedeapsa excluderii. Nu dictează niciunui om referitor la religia sa ori la convingerile sale tradiţionale şi nu este un substitut al legăturii pe care orice om o are cu Dumnezeul său. Nu este sub nicio formă un cadru de discuţii pe teme politice, religioase, sau afaceri. În fine, nu este o societate secretă, precum nici nu-şi ascunde existenţa sau ţelurile sale. 

Francmasoneria caută să-i facă mai buni pe toţi bărbaţii care consideră că există un bine fundamental în oricine care doreşte să trăiască după preceptele sale.

 

2. Ca să devii unul, întreabă pe unul

Mulţi bărbaţi au devenit Francmasoni de-a lungul anilor, şi totuşi nu este de notorietate procedeul prin care poţi deveni Francmason.  

Unul dintre vechile landmark-uri (obiceiuri) ale Francmasoneriei regulare este că nu eşti solicitat să devii Mason – un bărbat trebuie să facă asta din propria voinţă. Pentru asta, el trebuie să înţeleagă ce este Francmasoneria şi ce oferă ea. 

Sperăm că informaţiile alăturate vor furniza destule detalii despre fraternitatea noastră străveche şi onorabilă, astfel încât să poţi face următorul pas prin a ne căuta, punându-ne mai multe întrebări. Niciun Mason regular nu te va presa şi, deoarece suntem cu toţii mândri de fraternitatea noastră, te încurajăm să pui întrebări. Dacă decizi că Francmasoneria este pentru tine, atunci poţi face o cerere de admitere şi să iei legătura cu o Lojă pentru ajutor privind depunerea cererii.

 

3. Cât de veche e Francmasoneria? 

Francmasoneria este cea mai veche, mai mare, mai binecunoscută şi mai răspândită Fraternitate din lume. Originile sale au constituit subiectul multor cercetări şi discuţii printre oamenii de ştiinţă, care au convenit că ea precedă orice mărturii scrise pe care astăzi le avem la dispoziţie. Cei mai mulţi învăţaţi ai Masoneriei consimt, de asemenea, că ea îşi are originea în lojile operative ale zidarilor în piatră care au existat în Europa în vremea Evului Mediu. Aceste loji au fost create pentru a certifica faptul că oamenii care pretindeau a fi zidari în piatră (stonemasons) erau calificaţi ca urmare a unei temeinice stăpâniri practice a meşteşugului. Ele au înfiinţat coduri de conduită pentru membrii lor, au stabilit moduri de recunoaştere, precum şi pregătirea şi testarea ucenicilor. O lojă avea jurisdicţie peste orice lucrare în piatră din zona sa, drept pentru care avea grijă ca masonii săi operativi să aibă posibilitatea de a lucra şi de a-şi câştiga existenţa. 

Pe la 1600, pe când numărul marilor catedrale aflate în construcţie a început să scadă, lojile au adoptat practica de a admite bărbaţi care nu erau masoni operativi în rândurile lor. Aceşti membri au fost numiţi  masoni „Speculativi” sau „Acceptaţi”. Din aceste grupuri îşi are începuturile Francmasoneria zilelor noastre, de la ele provin artefactele cele mai timpurii pe care istoria le-a identificat. 

În 1717 a avut loc o faimoasă întâlnire a avut loc în Londra, Anglia, în care patru Loji prezente au convenit să lucreze sub o constituţie comună, iar prin acest act a fost creată prima Mare Lojă. De la această Mare Lojă au primit patentă de lucru multe Mari Loji Simbolice şi Provinciale, astfel că astăzi există peste 150 de Mari Loji cu membri şi peste şase milioane de membri. Sunt foarte puţine locuri în lume unde să nu găseşti o Lojă Masonică sau unde să nu poţi să identifici un Frate.

 

4. Este Francmasoneria o religie? 

Categoric nu. Francmasoneria nu este o religie, deşi există o parte religioasă la fiecare Francmason. Cei care pretind că Masoneria este o religie fie nu înţeleg principiile noastre, nu ştiu foarte bine ce anume constituie o religie, ori au făcut, pur şi simplu, o greşeală de judecată din lipsă de informaţii. Francmasoneria pretinde ca un om să aibă o sinceră credinţă în Dumnezeu, dar nu impune cum să o practice acesta, sau în ce altceva să creadă din punct de vedere spiritual. Ea nu ia locul religiei, aşa cum nu înlocuieşte învăţăturile niciunei religii. Ceea ce face este să consolideze învăţăturile morale ale religiilor care formează baza tuturor societăţilor sănătoase. 

În plus, unul dintre vechile landmark-uri ale Francmasoneriei spune că nu sunt îngăduite discuţiile pe teme tradiţionale (seculare) sau politice în nicio Lojă legal constituită. Iar Lojile regulare respectă atât de strict acest principiu, încât pedeapsa pentru astfel de discuţii este aspră şi se poate ajunge la excludere.

 

5. Este Francmasoneria o „Societate Secretă”? 

Contrar unora, Francmasoneria nu este o societate secretă, mai mult decât o întreprindere publică sau cele mai multe dintre organizaţiile civice. Francmasoneria nu-şi ascunde nici existenţa, nici pe membrii săi. Există unele apariţii publice ale Masoneriei prin evenimente caritabile, de cultură, în domeniul sănătăţii etc. 

Niciodată nu s-a întreprins nimic pentru a ascunde scopul, ţelurile sau principiile Francmasoneriei. Constituţiile sale sunt disponibile lecturii pentru publicul larg, iar regulile şi regulamentele sale sunt, de asemenea la dispoziţia oricărui cititor.  

Este adevărat că avem modurile noastre de recunoaştere, ritualuri, ceremonii cu care lumea nu este la curent. Dar în aceeaşi privinţă, la fel sunt constituite şi familiile, grupurile, organizaţiile din lumea afacerilor care au norme interne private pentru membrii lor. De altfel, Masoneria a fost într-atât studiată şi publicată, încât există practic nenumărate surse onorabile de informare în librării, pe Internet, în biblioteci. Pur şi simplu nu există secrete care să nu poată fi aflate oriunde altundeva.

 

6. Care este scopul Francmasoneriei? 

Se foloseşte îndeobşte o sintagmă în Francmasonerie, cum că ea există pentru a face şi mai buni oamenii buni. Iată de ce scopul (rostul) Francmasoneriei este să ne înveţe acele principii etice universale care îi ghidează pe toţi oamenii buni. Ea ne învaţă să fim bunătatea acasă, onestitatea în afaceri, curtoazie în societate, corectitudine în muncă, milă şi grijă pentru cei năpăstuiţi, luptă împotriva a tot ce este rău, ajutor pentru cel slab, iertare pentru cel ce se căieşte, iubirea pentru aproapele tău şi, mai presus de toate, veneraţie şi dragoste pentru Dumnezeu. Aceste principii sunt atât de universale la baza unei societăţi funcţionale încât ele formează un mod de viaţă esenţial pentru fiecare din membrii săi.

 

7. Sunt eu eligibil pentru a deveni Mason?

Francmasoneria acceptă candidaţi dintre bărbaţii care sunt de bună credinţă, recomandaţi de cei din Frăţie, şi care cred într-un singur Dumnezeu. În afară de condiţia ca acel candidat să fie monoteist, Francmasoneria nu face distincţie între diversele religii în momentul în care evaluează un candidat pentru a fi admis, aşa cum nici nu contează convingerile politice, averea sau statutul social. Discuţiile pe teme religioase sau politice sunt cu desăvârşire interzise în Lojă, iar nesocotirea acestui precept străvechi poate atrage excluderea din Lojă. În orice situaţie, trăsăturile de caracter ale candidatului sunt cele care contează la admiterea în Masonerie, şi nu averea sau statutul social. 

Pentru a deveni Mason, un candidat trebuie să ceară unui Mason o cerere de admitere şi să fie recomandat de doi membri. Cererea este apoi prezentată în Lojă şi trebuie să fie aprobată în unanimitate la vot.

 

 

8. Condiţii de aderare la M \L \S \R \

Extras din Regulamentul General al M \L \S \R \

În conformitate cu Uzanţele vechi, cererile de admitere în Ordin nu se acceptă decât dacă solicitanţii sunt bărbaţi de reputaţie bună, ce cred în Fiinţa Supremă, au împlinit vârsta de 21 de ani, au mijloacele financiare necesare şi nu sunt membrii unei Obedienţe Masonice neregulare sau nerecunoscute de către M \L \S \R \.

Copiii de masoni pot fi primiţi în Ordin la vârsta de 18 ani.
 

 

Cele patru documente vor fi trimise prin e-mail la adresa maremaestru@mlsr.ro.

În urma analizei dosarului, se va decide dacă procesul de iniţiere va continua. În caz de aviz favorabil, veţi primi instrucţiuni precise.

Pentru orice nelămuriri, folosiţi aceeaşi adresă de mail de mai sus, şi anume maremaestru@mlsr.ro